En Català
Català
In English
English
En Español
Español
En Français
Français
Po Polsku
Polski
Em Português
Português
Türkçe
Türkçe

Un Atles de l'Univers

Aquest web està dissenyat per a donar una idea general de quin aspecte té ara mateix el nostre Univers. Hi ha nou mapes principals al web, i cada un té aproximadament deu vegades l'escala de l'anterior. El primer mapa mostra les estrelles més properes i la resta de mapes amplien lentament el camp fins a arribar a l'escala complerta de l'Univers visible.

Les estrelles més properes A 12,5 anys-llum del Sol
Les estrelles més properes
L'estrella més propera al Sol està a n només 7.000 vegades més lluny que el límit exterior del Sistema Solar. Aquest mapa mostra tots els sistemes estel·lars que estan en un radi de 12,5 anys-llum de nosaltres.
To the Solar Neighborhood
Les rodalies del Sol A 250 anys-llum del Sol
Les rodalies del Sol
Una gran proporció d'estrelles visibles a simple vista estàn en un radi de 250 anys-llum. Aquest mapa mostra aquesta petita porció de la nostra galàxia que envolta el Sol.
To the Orion Arm
El Braç d'Orió A 5.000 anys-llum del Sol
El Braç d'Orió
El braç local de la nostra galàxia s'anomena el Braç d'Orió. Aquí es descriu mostrant els milions d'estrelles barrejades amb núvols de gas interestel·lar.
To the Milky Way Galaxy
La Via Làctia A 50.000 anys-llum del Sol
La Via Làctia
La nostra galàxia és un disc espiral i poc dens de milers de milions d'estrelles rotant al voltant d'un centre compacte. Aquest és un diagrama que mostra les principals característiques de la galàxia.
To the Satellite Galaxies
Les galàxies satèl·lit A 500.000 anys-llum del Sol
Les galàxies satèl·lit
La Via Làctia està envoltada per algunes galàxies nanes que orbiten lentament en períodes de milers de milions d'anys. Aquest mapa mostra les més properes.
To the Local Group
El Grup Local A 5 milions d'anys-llum del Sol
El Grup Local
La Via Làctia està lligada gravitacionalment a dues altres grans galàxies espirals així com a dotzenes de galàxies nanes. Aquí s'il·lustra aquest grup de galàxies.
To the Local Supercluster
El Supercúmul de Virgo A 100 milions d'anys-llum del Sol
El Supercúmul de Virgo
El Grup Local de galàxies és només un dels molts que estan centrats al voltant del massiu Cúmul de Virgo. Col·lectivament, tots aquests grups i cúmuls formen una unitat coneguda com el Supercúmul de Virgo, que es mostra aquí.
To the Neighboring Superclusters
Els supercúmuls veïns A 1.000 milions d'anys-llum del Sol
Els supercúmuls veïns
La distribució de les galàxies a l'Univers no és regular ni molt menys. Tendeixen a agrupar-se en gegantines formacions de supercúmuls. Aquest mapa mostra la majoria dels supercúmuls en un radi de 1.000 milions d'anys-llum de nosaltres.
To the Known Universe
L'Univers visible A 14.000 milions d'anys-llum del Sol
L'Univers visible
Malgrat que el nostre coneixement de les estructures a gran escala de l'Univers és incomplet, moltes característiques d'aquest nivell són visibles just en el límit de l'Univers visible. L'Univers complert és bastant uniforme, com mostra aquest mapa.

This web page created by Richard Powell.
Traduïda al català per Joan Gironès Pau
(s'està encara revisant)

Glossari Glossari
Explicació de conceptes que apareixen a aquest web.
Enllaços útils Enllaços útils
Intent de compilar una llista d'altres llocs web que tenen mapes i altres dades útils pel que fa a l'Univers.
Imatges en negatiu Imatges en negatiu
Algunes versions d'imatges en negatiu dels principals mapes d'aquest web, que mostren objectes foscos sobre un fons blanc, per a ser impresos més fàcilment si ho desitja.
"The choice is the universe or nothing." - H.G. Wells